Менструалният цикъл в 5 въпроса, отговорите на които всеки тийнейджър трябва да знае.


Менструален цикъл – защо говорим на глас за това?

Менструалният цикъл е нормална функция на половата система при всяка зряла, здрава жена. Появява се в годините на пубертета и продължава до менопаузата. Една от фазите на менструалния цикъл е менструацията – ежемесечното кървене от матката. Именно това е начинът, по който девойката/ жената може да проследява редовността на своя менструален цикъл. Широко известно е, че обичайната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни и менструацията трае 3-5 дни.

Когато менструацията не настъпва на 28 дни - проблем ли е това?

Важно е да се знае как се отбелязва продължителността на менструалния цикъл. Това е периода от първия ден на менструалното кървене до първия ден на следващото менструално кървене. При коректно проследена периодичност на менструалния цикъл може да се установи интервал различен от 28 дни. Той може да е по-къс или по-дълъг. През пубертета, в годините около началото на менструалната функция може да има вариации. Те най-често са безобидни и преминават след няколко години, но понякога може да доведат до сериозни усложнения. Някои от нарушенията на менструалния цикъл протичат с обилни, чести и неправилни кръвотечения. В тези случаи може да се стигне до тежка кръвозагуба и необходимост от болнично лечение. Понякога менструация може да липсва няколко месеца или да се появява два или три пъти месечно.

Имам проблем с менструалния цикъл. Кога трябва да потърся помощ?

Консултация със специалист детски гинеколог се налага в случаите, в които има менструално кървене над 10 дни, липсва менструация над два месеца и е желателна при нередовен менструален цикъл.

Имам акне и менструалният ми цикъл не е редовен – имам ли СПКЯ (Синдром на поликистозните яйчници)?

Много е възможно. Това е доста популярно състояние, но истината е, че не е толкова често срещано, колкото се смята. Смята се, че е засегната всяка десета жена в репродуктивна възраст. Необходим е специализиран преглед и консултация от една страна за да може да се установи диагнозата, а от друга – за да се избере най-подходящата в конкретния случай терапия. Защото: често, това което пие най-добрата ти приятелка не е подходящо за теб. Повече за СПКЯ може да прочетете на https://richtercyclebalance.bg/about_pcos

Преглед при гинеколог? Звучи ми страшно! Бих се притеснила ужасно!

Истината е, че гинекологичният преглед във всяка възраст е възможен и необходим, така както всеки друг вид преглед – при очен лекар, зъболекар и др. Проведен от специалист – прегледът се извършва след разговор, подробно разяснение на онова, което предстои и в никакъв случай не е “страшен”. Гинекологичният преглед винаги е съобразен с особеностите на конкретната възраст.
  д-р С. Кедикова д.м. акушер-гинеколог www.гинеколог.bg