Дъщеря ми е “teenager” и има менструация – притеснително, кога?Да си майка на тийнейджър може да е истинско предизвикателство. В същност поредното – след безсънните нощи с бебето, драматичното захранване, инфарктното прохождане, вълнуващото проговаряне на растящото дете и постепенно деклариращото се неподчинение и желание за налагане на личността. Всеки етап от отглеждането и грижата за детето е съпроводен от редица трудности, преплетени с безброй прекрасни момнети. През пубертета, обаче всичко е по много. Наред с промяната в поведението, емоциите и интересите, в тази възраст тялото на момиченцето също започва да се преобразява. Става женствено и паралелно с това се отключва дейността на половата система. Започва менструалната функция.

Как да говоря с нея за това? Тя все още е толкова малка...

Истината е, че в очите на мама, дъщеря и едва ли някога е достатъчно голяма за каквото и да е. Важно е обаче, да има разговор с момичето, за да може тя да е подготвена за онова, което се случва. Още първата менструация е моментът, в който започва приучаването за проследяване и водене на менструален календар.

Менструацията на дъщеря ми не е като моята – появява се и свършва непредвидимо.

Спомнете си какъв е бил менструалният ви цикъл през пубертета. Едва ли е бил толкова редовен, колкото сега. При тийнеджърите се наблюдават известни вариации на менструалната функция. Повечето са безобидни и преминават с времето, но понякога е нужна помощ.

Кога трябва да се тревожа?

Широко известно е, че обичайната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни и менструацията трае 3-5 дни. Това обаче, не винаги е така – особено в пубертета. Някои от нарушенията на менструалния цикъл протичат с обилни, чести и неправилни кръвотечения. В тези случаи може да се стигне до тежка кръвозагуба и необходимост от болнично лечение. Понякога менструация може да липсва няколко месеца или да се появява два или три пъти месечно. Консултация със специалист детски гинеколог се налага в случаите, в които има менструално кървене над 10 дни, липсва менструация над два месеца и е желателна при нередовен менструален цикъл.

Къде мога да я заведа? Тя не е била на гинекологичен преглед до сега – не искам да я преглеждат, така както мен.

Желателно е първият гинекологичен преглед да се извърши от специалист детски гинеколог. Прегледът е съобразен с възрастта на момичето и с факта, че не води полов живот, т.е. е различен от познатия гинекологичен преглед. д-р С. Кедикова д.м. акушер-гинеколог